Binnen 2 werkdagen in huis
Gratis verzending vanaf €20
Achteraf betalen mogelijk

Bakpapier vouwen voor cakevorm: stap-voor-stap instructies

Door: Tristan Klumpenaar
8 minuten lezen

Bakken is een kunst en wetenschap tegelijk, waarbij elk detail telt om tot perfectie te komen. Een cruciaal (maar vaak over het hoofd gezien) aspect is de voorbereiding van je bakvorm. Het correct vouwen en gebruiken van bakpapier speelt hierin een sleutelrol.

Deze blogpost leidt je door de stappen om bakpapier optimaal te gebruiken voor je cakevorm, waardoor je baksels niet alleen prachtig uit de vorm komen, maar ook gemakkelijker te bereiden en schoon te maken zijn.

Ontdek de voordelen van bakpapier, hoe je het kunt vouwen voor verschillende vormen en enkele onmisbare bakpapiertips. Veel lees- en bakplezier!

Wat is bakpapier?

Bakpapier is een onmisbaar hulpmiddel in de keuken, vooral als het op bakken aankomt. Dit speciale papier is behandeld om hittebestendig te zijn en heeft een non-stick oppervlak, waardoor het ideaal is om aanbakken en vastkleven van gebakken lekkernijen te voorkomen.

Bakpapier is perfect voor het bekleden van verschillende soorten bakvormen, waaronder ronde, vierkante en langwerpige vormen, waardoor het schoonmaken na het bakken een fluitje van een cent wordt.

Waarom bakpapier gebruiken?

De reden dat bakpapier zo populair is onder bakliefhebbers, is omdat het een veelvoud aan voordelen biedt. Het helpt niet alleen bij het gelijkmatig verdelen van de warmte, wat leidt tot beter gebakken producten, maar het maakt ook het verwijderen van de cake uit de vorm makkelijker, zonder dat deze aan de vorm blijft plakken of breekt.

Daarnaast is bakpapier ideaal voor het hygiënisch en veilig bakken, doordat het direct contact tussen het voedsel en de bakvorm vermijdt.

Gebruik een bakpapierrol

Een rol bakpapier is uiterst veelzijdig en kan op maat gesneden of geknipt worden om elke vorm of grootte van bakvorm te bekleden. Of je nu een ronde springvorm, een vierkante vorm, of een langwerpig rechthoekig cakeblik gebruikt, met een bakpapierrol kun je het papier precies op maat maken, zodat het perfect past.

bakpapier vouwen voor cakevorm stap voor stap instructies

Hoe bakpapier vouwen voor een cakevorm

Bij het bakken is de voorbereiding net zo belangrijk als het bakproces zelf. Een goed voorbereide cakevorm met bakpapier kan het verschil maken tussen een succesvolle bakdag en een frustrerende ervaring.

Een goed ingevette cakevorm zorgt ervoor dat het bakpapier goed hecht en je baksels perfect uit de vorm komen. Hier leiden we je door het proces van het correct vouwen en plaatsen van bakpapier in je cakevorm.

Stap 1: Bakvorm vetten

Begin met het licht invetten van de binnenkant van je bakvorm. Dit kan met gesmolten boter of een neutrale olie. Het vetten helpt het bakpapier op zijn plaats te blijven zitten tijdens het vullen van de vorm met beslag.

Stap 2: Bakpapier op maat knippen of snijden

Knip of snijd een stuk bakpapier af dat groot genoeg is om de bodem en de zijkanten van de bakvorm te bedekken. Zorg ervoor dat je ingevette springvorm ermee bedekt is, zodat het bakpapier niet verschuift tijdens het vullen met beslag.

Voor ronde bakvormen kun je een groot vel bakpapier over de bodem leggen en dan het overtollige papier rond de rand knippen. Voor vierkante of rechthoekige vormen, meet je de lengte en breedte en voeg je een paar centimeter toe aan elke kant voor de hoogte van de zijkanten.

Stap 3: Bakpapier in de bakvorm vouwen

Plaats het bakpapier in de ingevette bakvorm en zorg ervoor dat het mooi aansluit op de bodem en de zijkanten. Bij ronde vormen kun je kleine knipjes aan de rand van het papier maken zodat het zich mooi vormt naar de ronding van de bakvorm. Voor vierkante of rechthoekige vormen, vouw je de hoeken zodanig dat ze elkaar overlappen en een strakke hoek vormen.

bakpapier vouwen voor cakevorm stap voor stap instructies 1

Bakvormen bekleden met bakpapier

Wil het nog niet helemaal lukken of is het nog niet helemaal duidelijk? Hieronder volgen gedetailleerde instructies voor het bekleden van verschillende typen bakvormen met bakpapier.

Langwerpige bakvormen bekleden

Langwerpige bakvormen, vaak gebruikt voor het bakken van broden en cakes, vereisen een specifieke aanpak om ervoor te zorgen dat het bakpapier netjes past. Een langwerpig rechthoekig cakeblik bekleed met bakpapier zorgt voor een soepele verwijdering en perfect gevormde broden of cakes.

Begin met het meten van de lengte en breedte van je bakvorm. Snijd een stuk bakpapier af dat lang genoeg is om over de lengte van de vorm te lopen en hoog genoeg om over de zijkanten te hangen. Dit maakt het gemakkelijker om het gebakken goed eruit te tillen.

Voor extra houvast kun je de lange zijden van de vorm licht invetten voordat je het bakpapier plaatst. Zorg ervoor dat het papier strak tegen de binnenkanten van de vorm aanligt, zonder grote plooien of luchtbellen.

Ronde bakvormen bekleden

Ronde bakvormen vragen om een iets andere techniek vanwege hun vorm. Voor de bodem knip je een cirkel uit het bakpapier die overeenkomt met de diameter van de vorm. De ronde springvorm teken je eventueel eerst op papier als leidraad om de juiste maat bakpapier te knippen.

Voor de zijkanten knip je een lange strook die breed genoeg is om de hoogte van de vorm te dekken. Vet de vorm eerst licht in voordat je het bakpapier plaatst, om te zorgen dat het papier goed blijft zitten.

Plaats papieren stroken langs de randen van de vorm voor extra non-stick bescherming en gemak bij het verwijderen. Plaats de cirkel op de bodem en de strook langs de zijkant, waarbij je ervoor zorgt dat de strook goed aansluit op de binnenkant van de vorm.

Deze methode helpt om een goede dekking te bieden, waardoor je taarten en cakes gemakkelijk uit de vorm komen.

Vierkante bakvormen bekleden

Wil je je vierkante bakvorm bekleden? Dit lijkt veel op de methode voor langwerpige vormen, maar met extra aandacht voor de hoeken. Meet de vorm en snijd een stuk bakpapier dat groot genoeg is om de bodem te bedekken en over de randen uit te steken.

Om de hoeken netjes te krijgen, kun je kleine inkepingen in de hoeken van het bakpapier knippen, waardoor je het papier gemakkelijker kunt vouwen en een strakke pasvorm krijgt. Zorg ervoor dat je de vorm licht invet voor je het papier plaatst, om te helpen het op zijn plek te houden tijdens het vullen met beslag.

Gebruik eventueel twee papieren stroken gekruist over elkaar voor een volledige dekking van de bodem en de zijkanten.

bakpapier vouwen voor cakevorm stap voor stap instructies 2

Bakpapier tips

Hier volgen enkele praktische tips om het meeste uit bakpapier te halen:

  • Snijd of vouw voor een perfecte pasvorm: Om ervoor te zorgen dat je bakpapier precies in je bakvorm past, snijd of vouw je het papier zodanig dat het de bodem en zijkanten nauwkeurig bedekt. Je kunt andere artikelen in huis als sjabloon gebruiken (bijvoorbeeld voor ronde vormen een bord als sjabloon om een perfecte cirkel uit te knippen!).
  • Gebruik clips om bakpapier op zijn plaats te houden: Tijdens het vullen van je bakvorm kan bakpapier verschuiven. Gebruik kleine clips om het papier tijdelijk aan de randen van de vorm vast te zetten tot het beslag is toegevoegd.
  • Maak het bakpapier nat voor flexibele vormen: Als je werkt met een vorm die moeilijk te bekleden is, maak dan het bakpapier licht vochtig. Dit maakt het papier soepeler en makkelijker te vormen.
  • Laat wat papier hangen: Laat het bakpapier over de randen van de bakvorm hangen. Dit creëert ‘handvatten’ waarmee je de cake makkelijk uit de vorm kunt tillen na het bakken.
  • Verwijder bakpapier voorzichtig na het bakken: Trek het bakpapier voorzichtig weg van de zijkanten van je gebakken creatie voordat je het op een rooster plaatst om af te koelen. Dit voorkomt dat de randen breken of scheuren.
  • Vermijd rimpels in het papier: Voor een gladde afwerking van je baksels, zorg ervoor dat je het bakpapier strak en glad in de vorm plaatst. Rimpels in het papier kunnen leiden tot ongelijke bakresultaten.

Veelgestelde vragen

bakpapier vouwen voor cakevorm stap voor stap instructies 3

Kan je bakpapier in een cakevorm doen?

Ja, bakpapier kan en moet gebruikt worden in cakevormen om aanbakken te voorkomen en het schoonmaken te vergemakkelijken.

Hoe doe je bakpapier in een bakvorm?

Meet het bakpapier af, snijd of knip het op maat en plaats het in de ingevette bakvorm. Zorg ervoor dat het papier goed aansluit op de bodem en de zijkanten.

Waarom bakpapier nat maken?

Het bevochtigen van bakpapier kan helpen het flexibeler te maken, waardoor het makkelijker is om het te vormen naar complexe of diepe bakvormen.

Hoe bekleed je een bakvorm?

Voor het bekleden van een bakvorm, vet je de vorm eerst licht in, knip of snijd je het bakpapier op maat en vouw je het papier vervolgens in de vorm, zodat de bodem en de zijkanten bedekt zijn.

Deel dit artikel:

Blijf op de hoogte

Ontvang de leukste tips en een 5% kortingscode in je inbox.

Opt-in: 5% korting

Plaats een reactie

Binnen 2 werkdagen in huis
Gratis verzending vanaf € 20,-
Achteraf betalen mogelijk
Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00

Download hier
jouw ebook

[LM] Keukenweegschaal
Wij houden ook niet van SPAM en zullen jouw e-mailadres veilig opslaan. We zullen je op de hoogte houden omtrent (thuis)bakken! Privacyverklaring.
keukenweegschaal ebook

Download hier
jouw ebook

[LM] Rijsmand
Wij houden ook niet van SPAM en zullen jouw e-mailadres veilig opslaan. We zullen je op de hoogte houden omtrent (thuis)bakken! Privacyverklaring.
rijsmandje ebook

Download hier
jouw ebook

[LM] Springvormen
Wij houden ook niet van SPAM en zullen jouw e-mailadres veilig opslaan. We zullen je op de hoogte houden omtrent (thuis)bakken! Privacyverklaring.
springvormen ebook

Download hier
jouw ebook

[LM] Taartdecoratieset
Wij houden ook niet van SPAM en zullen jouw e-mailadres veilig opslaan. We zullen je op de hoogte houden omtrent (thuis)bakken! Privacyverklaring.
taart decoratie set ebook

Download hier
jouw ebook

[LM] Taartrooster
Wij houden ook niet van SPAM en zullen jouw e-mailadres veilig opslaan. We zullen je op de hoogte houden omtrent (thuis)bakken! Privacyverklaring.
taartrooster ebook
De waardering van broba.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 564 reviews.